A finals de 2007, l’Institut de Salut Carlos III i el CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) van signar un conveni de col·laboració per al desenvolupament de l’Acció Transversal en Càncer aprovada mitjançant acord del Consell de Ministres d’11 d’octubre de 2007. El CIBERESP es va comprometre a desenvolupar i executar un pla operatiu de recerca epidemiològica en càncer amb el finançament destinada a aquesta acció.
Durant el 2008, 7 grups del CIBERESP van posar en marxa un estudi multicas-control poblacional (MCC-Spain) per investigar la influència de factors ambientals i la seva interacció amb factors genètics en tumors freqüents o amb característiques epidemiològiques peculiars al nostre país, en què els factors ambientals implicats no són prou coneguts. Actualment l’estudi MCC-Spain inclou 17 grups CIBERESP.
Els tumors escollits són el càncer colorectal, el de mama, el càncer gàstric i el de pròstata. Recentment s’ha afegit a l’estudi la leucèmia limfàtica crònica (LLC). El càncer colorectal es va seleccionar causa de la seva importància en termes d’incidència i mortalitat en ambdós sexes. El càncer de mama constitueix un important problema de salut pública en el qual els factors de risc coneguts expliquen tot just el 50% dels casos observats. El càncer de pròstata s’ha inclòs tant per la seva freqüència com pel seu caràcter hormonal, compartint amb el càncer de mama algunes hipòtesis etiològiques sobre disrupció endocrina. El càncer gàstric ha estat elegit pel característic patró geogràfic que mostra i les hipòtesis ambientals suggerides. L’estudi de LLC ha estat elegit posteriorment en col·laboració amb l’estudi de seqüenciació de casos de LLC inclosos en el marc de l’International Cancer Genome Consortium.
Aquest estudi implica el reclutament de casos dels diferents tipus de càncer que es compararan amb un mateix grup control. La informació sobre exposició es recull mitjançant entrevistadores entrenades a partir d’un qüestionari estructurat, que inclou informació detallada sobre factors sociodemogràfics, ocupació, antecedents personals i familiars, hàbits de vida i dieta, així com mitjançant obtenció de diverses mostres biològiques, per a la utilització de biomarcadors. Els controls són poblacionals, seleccionats de forma aleatòria a partir dels llistats de persones ateses en centres d’atenció primària de les àrees sanitàries de referència ateses pels hospitals on es recluten els casos. Els controls són entrevistats en el seu centre d’atenció primària per les mateixes entrevistadores i en aquest moment es recullen també les corresponents mostres biològiques.
L’estudi MCC-Spain està finançat pel CIBERESP i compta també amb finançament del Fons d’Investigació Sanitària (FIS) i d’altres agències de finançament en determinades àrees.